LIVE TEXT | Război în Ucraina. O țară europeană confiscă mașinile șoferilor beți și le oferă Ucrainei. Rusia încearcă să copieze armele americane capturate în Ucraina

LIVE TEXT | Război în Ucraina. O țară europeană confiscă mașinile șoferilor beți și le oferă Ucrainei. Rusia încearcă să copieze armele americane capturate în Ucraina

Este a 381-a zi de la începutul războiului în Ucraina. Letonia a decis să trimită pe frontul din Ucraina mașinile confiscate de la șoferii prinși beți în trafic. Rusia a capturat pe câmpul de luptă în Ucraina unele arme fabricate de SUA şi de alte state din NATO şi le-a expediat Iranului pentru ca industria militară a acestei ţări să încerce să le copieze.

Foto Shutterstock

UPDATE 07:00 Letonia confiscă mașinile șoferilor beți și le trimite în Ucraina

Parlamentul din Letonia a aprobat o lege prin care le va confisca mașinilor soferilor prinși beți la volan și le va oferi ucrainenilor pe post de vehicule militare sau medicale.

„Este de fapt înfricoșător când realizezi câte mașini circulă cu șoferi în stare de ebrietate”, a spus Reinis Poznaks, fondatorul ONG-ului cunoscut sub numele de Twitter Convoy.

Decizia vine și pe fondul numărului uriaș de mașini sechestrate care au ocupat aproape în totalitate spațiile special amenajate. De la începutul anului au fost confiscate două sute de mașini de la șoferii prinși la volan cu alcoolemie de peste 0.15%, în Letonia, o țară cu doar 1.9 milioane de locuitori.

UPDATE 05:00 Autorităţile au ordonat Bisericii Ortodoxe Ucrainene să părăsească complexul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev

Oficialii ucraineni au ordonat vineri unei aripi istorice aliniate cu Rusia a Bisericii Ortodoxe să părăsească un complex mănăstiresc din Kiev, cea mai recentă decizie împotriva unei confesiuni privite cu profundă suspiciune de guvern, informează Reuters.

Kievul ia măsuri drastice împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene (BOU), aflată sub autoritatea patriarhului Moscovei după ce Rusia şi-a lansat invazia anul trecut, pe motiv că este pro-rusă şi colaborează cu patriarhul Chiril I al Moscovei, care a sprijinit ferm invazia.

BOU susţine că a rupt legăturile cu Rusia şi cu patriarhia Moscovei şi se declară victima unei vânători politice de vrăjitoare.

Ministerul Culturii din Ucraina a declarat că BOU a primit ordin să părăsească complexul mănăstiresc Lavra Pecerska din Kiev, vechi de 980 de ani, unde îşi are sediul. Într-o declaraţie, ministerul a spus că o anchetă a dezvăluit că BOU "a încălcat termenii acordului privind utilizarea proprietăţii de stat", fără a oferi alte detalii.

BOU, care are drept termen limită pentru a elibera sediul până pe 29 martie, a declarat într-o postare pe Facebook că rezultatele anchetei sunt "evident părtinitoare şi încalcă grav normele legale".

UPDATE 04:00 Kievul a început discuțiile cu Norvegia despre posibilitatea unei misiuni de antrenament pentru piloții ucraineni

Volodimir Zelenski a anunțat, în timpul discursului său de vineri seară, că s-a întâlnit cu ministrul apărării norvegiene, Bjorn Arild Gram. Cei doi au discutat despre măsurile suplimentare pe care cele două țări le-ar putea lua în această perioadă pentru a asigura succesul apărării ucrainene, dar și pespectivele securității paneuropene.

„Am discutat măsuri suplimentare pe care le putem lua împreună cu Norvegia pentru ca această primăvară să fie un succes atât pentru apărarea ucraineană, cât şi pentru perspectivele securităţii paneuropene”, a afirmat Zelenski.

„În general, am obţinut o relaţie extrem de puternică cu Norvegia în multe domenii. Acest lucru se referă, de asemenea, la arme: datorită Norvegiei, ne-am consolidat apărarea aeriană, artileria şi alte tipuri de trupe. De asemenea, Norvegia a lansat un program de sprijin bugetar pe termen lung pentru Ucraina - 7 miliarde de dolari pentru cinci ani - care poate şi ar trebui să devină un exemplu pentru ceilalţi parteneri ai noştri”, a adăugat liderul ucrainean.

Premierul Finlandei a luat parte la ceremonia organizată în cinstea soldatului „Da Vinci”

Premierul Finlandei, Sanna Marin, a luat parte alături de președintele Ucrainei la ceremonia organizată în memoria celebrului soldat „Da Vinci”.

Zelenski a afirmat că Finlanda e una din țările care sprijină Ucraina în mod activ. În timpul vizidei premierului finlandez la Kiev, liderul ucrainean i-a mulțumit pentru ajutorul oferit țăriii sale și a discutat despre noi oportunități de consilidare a apărării pentru a crește presiunea asupra forțelor ruse.

„Am vorbit, de asemenea, despre cooperarea în cadrul structurilor Uniunii Europene şi despre sprijinirea iniţiativelor noastre de pedepsire a criminalilor ruşi”, a afirmat Zelenski.

UPDATE 03:00 Rusia a trimis Iranului arme americane capturate în Ucraina pentru a încerca să le copieze

Rusia a capturat pe câmpul de luptă în Ucraina unele arme fabricate de SUA şi de alte state din NATO şi le-a expediat Iranului pentru ca industria militară a acestei ţări să încerce să le copieze, relatează vineri postul CNN, citând mai multe surse americane.

De când Rusia a declanşat anul trecut războiul contra Ucrainei, iar aceasta a primit în acest timp mari cantităţi de armament din partea aliaţilor săi occidentali, au existat mai multe situaţii când trupele ruse au reuşit să captureze arme precum lansatoare de rachete antitanc Javelin sau sisteme antiaeriene portabile Stinger pe care trupele ucrainene au fost nevoite să le abandoneze pe câmpul de luptă, potrivit Agerpres.

Unele dintre aceste echipamente, afirmă sursele de la Washington citate de CNN, au fost trimise apoi în Iran pentru a fi demontate şi analizate de inginerii iranieni, cu scopul de a concepe arme asemănătoare. Motivaţia Moscovei de o oferi aceste arme Teheranului ar fi de a stimula Iranul să continue sprijinul oferit Rusiei în războiul din Ucraina, unde armata rusă a folosit masiv drone iraniene Shahed.

Ucraina raportează Pentagonului pierderile de arme americane suferite pe front, dar amploarea reală a acestor pierderi este dificil de urmărit. Totuşi, oficialii americani nu cred că este vorba despre transferuri semnificative sau sistematice către Iran ale unor arme capturate de Rusia în Ucraina.

UPDATE 02:00 Zelenski a vorbit despre eroii țării, după ce a luat parte la funeraliile unui soldat celebru

Liderul ucrainean a vorbit despre eroii Ucrainei și i-a remarcat pe soldații care luptă în regiunea Donețk, acolo unde au loc lupte acerbe în fiecare zi.

„Aş dori să le mulţumesc astăzi soldaţilor din unitatea de informaţii a apărării Şaman - pentru Bahmut, pentru participarea lor puternică la apărarea oraşului. Mulţumesc soldaţilor brigăzii 44 de artilerie, care luptă în apropiere de Zaporojie. Distrugeţi cu îndemânare poziţiile şi echipamentele inamicului. Vă mulţumim băieţi pentru asta!” a spus președintele ucrainean.

Zelenski avorbit și despre funerariile la care a luat parte pe parcursul zilei de vineri. El i-aînmânat mamei lui Dmitro Koțiubailo Crucea Meritul Militar. "Da Vinci", așa cum era cunoscut celebrul militar a murit pe front zilele trecute.

„Astăzi, am avut onoarea de a-i înmâna mamei lui "Da Vinci" Dmitro Koţiubailo Crucea Meritul Militar. Despărţirea de Dmitro a avut loc astăzi. Şi le mulţumesc tuturor celor care au venit la ceremonia de rămas bun pentru "Da Vinci", tuturor celor care ar fi vrut să vină, dar în prezent sunt pe front, în armată, în spital.

Este foarte important. Este important ca Ucraina să îşi onoreze eroii şi să demonstreze lumii ce fel de oameni îşi dau viaţa pentru libertatea poporului nostru şi a întregii Europe. Sunt recunoscător tuturor. Amintiţi-vă astăzi de Dmitro, vă rog să vă amintiţi de toţi cei care ne-au fost luaţi de acest război - de la 24 februarie, din 2014. Veşnică amintire eroilor!”, a spus preşedintele Zelenski.

UPDATE 00:00 Fostul preşedinte georgian Saakaşvili salută ''rezistenţa'' manifestanţilor în faţa ''forţei brutale'' şi influenţei ruse

Fostul preşedinte georgian aflat în detenţie Mihail Saakaşvili a salutat vineri "rezistenţa" manifestanţilor în faţa "forţei brutale" a autorităţilor şi a influenţei ruse, după ce guvernul de la Tbilisi a abandonat un proiect de lege comparat de criticii săi cu o legislaţie represivă rusă, informează AFP.

"În calitate de vechi revoluţionar, pot spune că ei (manifestanţii) au rezistat în mod strălucit în faţa forţei brutale utilizate împotriva lor", a declarat Saakaşvili într-un mesaj postat pe Facebook.

"Nicio Rusie cu oligarhul său brutal nu este în măsură să-i învingă", a adăugat el, cu referire la miliardarul Bidzina Ivanişvili care a înfiinţat partidul aflat în prezent la putere în Georgia, Visul Georgian, după ce făcuse avere în Rusia.

Rusia a calificat vineri drept "o tentativă" de lovitură de stat occidentală manifestaţiile masive din Georgia, care au constrâns guvernul de la Tbilisi să renunţe la acest proiect de lege.

Zelenski: Ucraina nu are nicio legătură cu sabotajul asupra conductelor Nord Stream, este o dezinformare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat vineri orice legătură a ţării sale cu exploziile care au avariat anul trecut în septembrie gazoductele Nord Stream, după ce publicaţia americană New York Times şi cea germană Spiegel au scris, invocând ceea ce au susţinut a fi noi date ale serviciilor de informaţii ale SUA, că un "grup pro-ucrainean" ar fi autorul sabotajului.

"Nu avem nimic de-a face cu asta", a răspuns Zelenski, potrivit agenţiei EFE, unei întrebări ce i-a fost adresată pe acest subiect la o conferinţă de presă comună la Kiev cu şefa guvernului finlandez, Sanna Marin.

Mai mult, Zelenski a semnalat că apariţia unor asemenea "dezinformări" ar putea avea drept scop "încetinirea ajutorului oferit Ucrainei" de statele occidentale în războiul pornit de Rusia, relatează Agerpres.

"Cred că este foarte periculos ca unele mass-media independente, pentru care am avut mereu un mare respect, să facă astfel de paşi", a deplâns preşedintele ucrainean. "Cred că este o greşeală, şi ea serveşte doar Federaţiei Ruse" sau unor "grupuri economice care sunt interesate să nu se adopte sancţiuni puternice" împotriva Rusiei, şi-a continuat Zelenski raţionamentul. El nu a precizat la ce grupuri se referă, menţionând doar că acestea sunt cele care ar putea fi afectate de sancţiuni şi "pot fi de asemenea în afara teritoriului Rusiei".

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă